fredag 2. mai 2014

Flytting av epletrær - kan dette gå bra? =O

Jepp, det er snakk om trær med litt størrelse, men heldigvis ikke gedigne ;) De ble plantet for ca 24 og 22 år siden, og spesielt det ene har hatt lite sol.
Pappa ønsket å bli kvitt epletrærne, da de stod i veien og ingen plukker eplene der..
Og jeg klarer ikke se trær og planter gå til spille.... Møter opp med grensaks og sag, og klipper og sager av så og si hele krona på begge trærne.
Grunnen er at ett tre som flyttes, nødvendigvis får litt problemer med å skaffe vann og næring gjennom røttene, og en stor krone vil gjøre at det lettere kreperer. Derav skamferingen =P
Dessuten har ikke disse trærne blitt klippet så mye, og det skader heller ikke å begynne å forme dem på nytt!
Pappa hadde lånt seg en liten gravemaskin, for å grøfte litt, og ta opp trærne, og i går var jeg og hentet henger med 2 stk skamklipte epletrær oppi, og fikk dyttet dem ned i jord her hjemme.

Her er jeg hos pappa, i full gang med sag og saks... Epletreet nederst til høyre glemte jeg å ta før-bilde av, men det var en del mindre enn glass-epletreet som er avbildet øverst + nederst til venstre.
Her er trærne kommet hjem, det største (glassepler) fikk plass der hønsegården stod, ingen konkurrenter og masse næring etter 3 år med høner!
Tror dette blir ett knallfint klatretre om det kommer seg igjen!
Det mindre treet fikk plass i plena, utpå på kanten mot myr/bekkområdet nederst i hagen. Ikke så langt fra både det gamle, rare treet og det "nye" som ikke vokser. Her er det sol og fuktighet, og mulighet for å sende røtter ned i gråvanns-myra ;)

Begge fikk mange liter vann, og en del gjødsel, og nå krysser jeg fingra for at de klarer seg! Tiden vil vise, men jeg håper å se tegn til nye skudd i løpet av sommeren!


Trærne ble plantet som 1-års-trær, for min søster og meg. Glassepletreet et mitt, og det mindre treet (med små søte, crispy røde epler) er søstern sitt. Brorsan fikk ett morelltre, det står enda hos pappa - og godt er det, for det treet hadde jeg ikke fått på hengeren ;) Lite, lavtvoksende morelltre du liksom! Ruver, det er det det gjør =P

Sånn ser det ut nå, og litt kjøligere vær har det blitt, noe som gjør vanne-jobben litt enklere. Her har det nemlig vært knusk-tørt i dagesvis, og jeg er ute med vannslangen nesten daglig! =O Det kom 2 mm regn på onsdag, og nå er det solskinn igjen, men ca 10 grader kaldere enn i helgen som var.

Håper alle får en super helg, kos dere masse, og husk å ikke fyre opp ild der den kan nå vegetasjon her i øst! Måtte vi alle få solskinn, varme og masse helgekos =D