torsdag 27. februar 2014

Er det vår alt?

Det føltes sånn på tirsdagen nemlig ;) Det var solskinn, fuglekvitter, 20 varme i solveggen, og jeg fløy rundt i bare genser og tok bilder! En helt nydelig dag, det passet perfekt å ha fri på dagen, for kattene og jeg ni-koste oss utendørs :)
Februar-sådden har begynt å spire innendørs, nå er det snart grønnsaker og mars-sådden sin tur =D

En liten hagerunde nå i slutten av februar:
 Rabarbra-spirer! Og dette er i nordveggen av huset, som ikke har sett sola siden oktober...
 Gåsunger på det ene hengepil-treet... DET er vår det =D
 Ser jeg har jobben foran meg, med opprensking, og tilkjøring av hvit grus til den nyeste grønnsakshage-delen.. Men nå gjør det liksom ingenting om det er en del som må utføres, jeg gleder meg faktisk til å komme igang!
Snøfri hage, med en anelse grønnskjær i plena! (det er nok mosen som juger altså =P )


 Her skal det bli grønt og frodig i alle bedene, håper jeg.. Foreløpig har det vært en mild og ganske snill vinter, ser ut til at rosene har klart seg fint - hittil ;) Er bare februar enda =P
 Lurer på om klematisene får fart på seg i år? De var litt pjuske i fjor.. Narsissene er ihvertfall på full fart opp!
 Se på krokusen! Dette er det tidligste jeg noengang har funnet krokus her =D
 Heucheraene kommer med nye blader, lar seg tydeligvis ikke affisere av små kuldeperioder..
 Julerose-lunden lever! Og det kommer spirer under lauv-dekket, så jeg har håp om blomstring i år :)
Ett av årets prosjekter (Hvor mange bør man legge opp til mens man går gravid, egentlig? =P ).... Fjerne dette gamle gjerdet, og få istand pilehekken. Var nettop ute og stakk nye pilekvister i jorda, drømmen er ett levende, flettet gjerde! Pil vokser veldig raskt, og ser mye mer vellykket ut enn syrinhekk-prosjektet mitt ;)

 Her er pilestiklinger (og ugress) på rekke og rad... Er det håp, tror dere? :)
 Se, knopper på syrina!

 Her ser dere vårt merkelige epletre som skjelett.. Jeg elsker dette treet, selvom det så og si ikke bærer noe brukelig frukt!
 God hagehjelper 1 - eller hageunderholdning, kanskje? Lille snuppa er faktisk 3,5 år!
Hagehjelper 2 - Gråpus blir 5 år gammel i april, og elsker å jakte sko, kvist, nabokatter, mus, fugler.....beveger det seg, så kan det jaktes på!

Noe som ikke er så koselig, er at vi måtte ta hønene og hanen :'(
Jeg har nedsatt immunforsvar som følge av graviditeten, og siden alle høner har noe midd på seg (friske fugler klarer fint å plukke disse selv, så lenge de har sandbad tilgjengelig), så smittet disse over på meg...
Dette førte til nesten 2 uker med eksem, noen dager så ille at jeg ikke fikk sove, ikke klarte å jobbe, satt bare og skalv, livredd for skapninger man ikke klarer å se...
Det kravlet i huden, jeg dusjet og badet opptil 5-6 ganger daglig, skiftet sengetøy, klær, kastet ut tepper, støvsugde, skrubbet og vasket.... Ett ganske sterkt tilfelle av Obsessive Cleaning Disorder ;)
Legen hadde kun hørt om skabbmidd, og mente derfor at det ikke var midd.. Hallooooo, det ER hønsemidd! Ta ett google-søk, helst på engelsk, så får du svar! Det finnes 46000 midd-typer, flere kan bite mennesker. Hønsemidd går vanligvis ikke på mennesker, men kan gjøre det ved lavt immunforsvar/mangel på fugleverter.
<- Dette bildet er tatt etter at jeg allerede var blitt myyyyye bedre!
Da legen tilslutt hørte på meg, hadde han ingen tips eller råd. Dermed ble det kjerringråd av alle slag som måtte til pers, og bad i listerine og hvitløksoppkok ble redningen. Pluss hvitløks-oppkok på spray, sammen med alkoholholdig vaskemiddel som glass-spray. Fryse ned sengetøy hver dag, i minst 18 minus. Og støvsuging... Hele tiden. Støvsuge madrasser, stolene jeg satt på, vaske bord, gulv benker, dørhåndtak, do og bad... Vaske ALT av tøy på 60 grader, pluss tørketromling.
Og følelsen av å ikke blir trodd, *hysteriske kvinnemenneske, dette er bare psykisk*, den var ikke god. Takk og lov for verdens mest forståelsesfulle ektemann, han er der for meg, selv midt på natten, da jeg vekket ham ved å ligge og klø meg nesten til blods, og grine som en unge... Han fikk også kløe, men tok bad i den samme miksen, og i tillegg han han ett voldsomt sterk immunforsvar, så han slapp med skrekken ;)

Men hvitløksoppkok og listerine, det funker faktisk!
Midd hater menthol, og dette jager dem vekk.
Hvitløk er middrepende, og veldig effektivt og!
Brukes gjerne i 2-3 bad daglig til kravlingen har gitt seg, og ny eksem ikke oppstår, og så en gang daglig i minst 1 uke ekstra, i tilfelle noen har overlevd på stolputer etc. Hold deg helst hjemme fra jobb, da midden desverre kan smitte til andre, og fort kan overleve 1-2 uker uten vert, f.eks i en bil, eller vinterjakke.
Anbefaler denne siden på det varmeste: Fresh Eggs Daily , her er både naturlige tips og råd for hønsehold i småskala.


For å unngå fremtidig smitte (og dette ønsker jeg ikke på min værste fiende!), måtte hønene vekk. Forsøkte å gi dem bort til snille mennesker, med plass og hjerterom, men fant ingen som bodde nær nok til å ta dem til seg.
Så nå er det ingen høner på Fjellberg lenger, og jeg savner dem virkelig! Klukkingen når jeg kom med middagsrester og mais til dem, flaksingen rundt i hagen når de fikk gå løse, ferske egg i verpekassa..... Men risikoen for gjen-smitte, spesielt med tanke på at det om noen måneder er en baby i hus, veide tyngst.Så om du har høner, evt fuglereder i nærheten av huset, og føler at det kravler og klør, men ikke ser noen grunn: Det kan faktisk være en type hønsemidd/fuglemidd! Behandle både deg selv, familiemedlemmer, senga, høner og hønsehus med hvitløksspray så fort som mulig, og gjenta til plagene er borte! Dette ønsker jeg virkelig ikke at noen andre skal måtte oppleve, om det kan unngåes!

I tillegg til dette, ser det nå sånn ut i 2. etasjen, og vi sover på luftmadrasser i stua:
Her oppe skal det nemlig bli 2 stk barnerom, og ett rom med skap og oppbevaring. Så som dere skjønner: litt masete uker i det siste =P
Håper det meste er tilbake til litt roligere gjenge, med vår i lufta og glede i alle hjerter fremover!
Mats har jobben foran seg, jeg har nemlig blitt bannlyst fra alt slikt arbeid, pga kjemikalier og støv =PØnsker alle en flott helg, ta vare på dere selv, stol på magefølelsen, og gled dere over at våren nærmer seg!

6 kommentarer:

4 i Kiellandsgata sa...

Så artig med bilder fra hagen din. Jammen er det vårfølelse i februar! Det er slik her også=) Deilig! Og jeg håper inderlig det varer!

For en jobb dere har foran dere=) Gleder meg til å se hvordan dere får det. Skjønner godt at du ikke skal jobbe der oppe=) Oppussing er så gøy! Gleder meg til å se=) Fiiiin kveld til dere=) Vibeke

stallnilsen sa...

Har aldri hørt at man kan bli syk av og ha hønser i hagen, synd du måtta avlive dem,Æ har hatt høns i mange år og aldri opplevd det du fikk.
Ellers har du en fin hage med masse vår hos dæ, ser syrinbuska di er kommet like langt med grønne knopper som mi, her har vi hatt en utrulig vinter iår, ikke sne og masse varmegrader og æ bor i Nord norge !!
Skjomen er ei veldig nedbørsfattig plass, men dette har v aldri opplevd før :)
Ha en fin kveld og helg, og kos dæ med pusikattene dine.

Lisbeth :0)

Fagertunhagen sa...

Hei. Så synd at du fikk midd fra hønene. Jeg har aldri opplevd det før. Visste ikke om det engang. Nå har vi ikke høner lenger, men det hendte at ungene (ikke alle - de smakte sikkert forskjellig ;)) fikk fugleloppebitt om sommeren. Helst hvis de hadde klatret i trær med reir eller kattene hadde ligget i sengene deres. Det klødde, men gikk over fort. Klynger av stikk ved sokkekanten, buksekanten osv.
Så mange prosjekter dere har forresten. Er det ikke deilig hvor tiltaksfull man blir om våren? Høres ut som du har noe enda større å glede deg til også :D Det er vel den største lykken av alt!

Tigertina sa...

Takk for hyggelige kommentarer :) Ja jeg nyter vårfølelsen, og håper på mye mer av den!
Det er ikke så vanlig å reagere på hønsemidd, som nevnt er det oftest når immunforsvaret allerede er senket vesentlig, og man er lett angripelig. Har jo hatt dissa tuppelurene i 3 år, og ikke fått problemet før nå! Men babyen og helse kommer først, desverre. Jeg trøster meg med at disse har hatt ett godt liv, utallige mange ganger bedre enn sine medsøstre i bur!
Håper alle får en flott helg :)

Turid sa...

Herlig :) Med vår, ikke midd. Lykke til med alle prosjektene, vi gleder oss til fortsettelsen.

krepsemor sa...

Så koselig med bilder fra hagen din! Jammen har du litt å styre med, og så hønsemidd attpåtil! Det hørtes skikkelig ubehagelig ut, huff. Godt du ble kvitt det!
Ønsker deg lykke til med oppussing, og det lille vidunderet som kommer snart :)