tirsdag 14. juni 2011

Effektiv dag =)

Endelig kom penværet igjen! Og nå fikk jeg gjort masse sånne småting som virkelig trengtes!
Mats har holdt på med grunnarbeidet til verkstedet denne helga og, har blitt fast fritidssyssel det der =P


Nå har jeg fått luka, potta om, snekra flere pallekarmer, planta ut, klippa plen (det var 15 cm lang =P ), vaska masse klær og hengt ut, laga to nye bed og flytta en del planter fra den svære skråninga og til dem, laga hull i noen potter, gjødsla, knipi blomster, samla brennesler til neslegjødsel, hyppa potitter + + + 
Ett par effektive dager med andre ord ;-)

<- Nysnekra pallekarmer, jeg var så heldig å få materialer fra svigers, de rev ned ett par gamle boder, og med litt kapping i endene så var ikke materialene så værst =)
120 x 55 cm ble målene på disse.. Må nok male dem etterhvert, det var ikke alt som kom ferdigmalt desverre =P
Mats var en engel og kappet dem for meg, forrige gang saget jeg alt for hånd, og det tok evigheter.. Nå brukte jeg mindre tid på å snekre sammen 8 høyder, enn jeg brukte på 2 høyder forrige gang =P Takk Mats!<- Plassert slik jeg (tror) jeg vil ha det =P


 <- "Rakkerunge-bed".. For rampete planter som liker å snike seg dit de ikke skal =P
Her har jeg plassert Løpestikke, Spansk Kjørvel, Kvann, Peppermynte og Appelsinmynte..
Alle blir store, og liker å bre seg - fort!
Her er det vei på høyre side, plen på hitsiden og ovenfor, og fjell bak til venstre, så her får de ikke plaget andre enn hverandre =P
<- Her har jeg såvidt fått begynt på dam-bedet! Foreløpig har jeg bare flyttet ned planter fra skråningen og andre bed, vet ikke om de vil trives her som det er skygge og fuktig.. Men den som intet våger, intet vinner!
I bedet står det nå flere forskjellige rosa akeleier (En jeg kjøpte da vi bodde i leilighet, og en type som var her da vi flyttet inn), Stjerneskjerm (Astrantia, hvit), Vrihassel, Primula (burgunder), Forglemmeiei og Brudeslør.. Altså - lyserosa, lyseblått og hvitt =)
<- Her en en av "rampungene", appelsinmynte. Den fikk, etter erfaringen fra i fjor, en stor potte helt for seg selv i mars/april i år.. Og slik så rotsystemet ut etter to måneder i potte....
Tror den var glad for å bli delt litt ;-)

Nå er syrinene avblomstret, kommer til å savne den fantastiske duften.. Men men, det kommer andre blomster som lukter godt snart =)
Enn par roser jeg trodde var døde, har begynt å skyte! Jippi! Rosene det er snakk om er New Dawn og Allotria, gleder meg til de blomstrer! De var så vakre i fjor, her er New Dawn:
<- Se, den lever! =D
Håper den vil vokse seg stor og vakker, den står mye varmere nå enn i fjor..
Foreløpig har jeg plantet en Klokkeranke (Cobaea Scandens) foran den, for før regnværet slo til var den null tegn til liv i Dawnen, men nå skyter den som rakker'n!
Så den er tydeligvis en dame som liker å dusje mye og lenge =P Hørtes kjent ut ;-)

Også har jeg funnet på noe smart! Istedetfor å kjøpe masse slike merkepinner som tusjen bare sklir av, så lager jeg egne! Ta en tom isboks, vaske den, og klipp den opp i passe lange strimler. Bruk sprittusj til å skrive på =) Enkelt og billig =)

<- Krydderbedet mitt =)
Nå har Kvannen blitt flytta, det ble plutselig gedigen, og skygget veldig for drueplanta.. Og det vil vi ikke ha noe av, så dermed måtte rampungen flytte til andre siden av veien!
Det ble plantet ut bebiser av Kamille (Chamaemelum Nobilis) istedet, de blir ikke like massive :-)Den store blå potta inneholder en fradelt peppermynte (Minta Piperita), den har virkelig tatt av i høyden i år!
Den lille blå potta har en lavendel (Lavendula Angustifolia).. Det er mange lavendel rundt i hagen her, for de er både vakre, nyttige og lukter helt fantastisk!

<- Er de ikke vakre? En akeleie (Aquilegia), husker ikke om det var den jeg hadde med eller om det er den som var her.. Dette er en høy type, ca 50-60 cm! Trooor det var den som var her fra før... Vakker er'n, okkesom!


<- Overfylt i pallekarmen sa du? Skjønner IKKE hva du mener =P
Skal til saga og få tak i mer duk i morgen, så kan jeg få flytta noen barn over i de nye pallekarmene.. Er litt trangt på dem stakkars, men jeg har ikke hjerte til å luke og kaste, det er jo mat! Så da er det bedre å flytte dem =)
<- Kveldsol på fjellhagen - med rot!

Forresten, jeg har meldt meg på "1000 åpne hager"! (gulp, hva har jeg gjort!)
Den 14 august har Hagelaget osm mål at flest mulig skal holde åpen hage, så folk kan dra rundt og titte, bli inspirert, få ideer, og i mitt tilfelle, få en god latter over alt ugresset, rotet, leira og alt som ikke er fedig X) Men dette var for alle, og jeg har jo en hage som er brukandes, selvom den ikke er noen prakthage (enda, men bare vent om ett par år!)
Se her for mer info: http://www.1000apnehager.no/


<- Kveldsol og epletreet vårt.. Det er fantastisk morsomt, vridd og gammelt, med små, søte epler, og en skikkelig "krans" som krone!
Her plantet jeg prestekrage på ene siden av stammen, og en geranium på andre siden.. Synes villblomster er så koselig, og det passet liksom inn i "markblomst-sommer"-temaet jeg ønsker å få til her i denne kroken av hagen =)<- Se så søt!
Her er den første rosa liljen til å springe ut! =D
Det blåste sånn at jeg måtte holde den fast for å få tatt ett bilde =P


<- Ja jeg liker bare ting hvis de er rooooosa! *plystre*
Denne lekre saken har fulgt meg fra balkonghagen, overlevde hardhendt behandling i potte, frøs i potta, stod inne i varmen hele vinteren, ble gravd opp, slengt rundt, planta, gravd opp igjen og ble flyttet til dette bedet (ved verandaen) for noen uker siden, og jammen blomstrer den ikke til tross for alt det!
Dette er en nellik (Dianthus), vet ikke hvilken type (Gi gjerne tips!), og de er utrolig enkle of takknemlige planter. Gi dem litt vann og en klædd jord, og de kvitterer med en overdådig og langvarig blomstring med små, søte blomster som denne =) I'm in løøøve...

Og med det sier gartneren natta til folk og fe! =) Ta vare på dere selv!