onsdag 23. mars 2011

Blomster i hagen 2010.

Her kommer det diverse bilder fra hagen (etter gravingen riktignok) i fjor..
Det er nok ikke lurt å bruke navsettingen min som fasit for en ny lærebok, men jeg skal gjøre mitt beste for at det ikke blir heeelt på jordet (greit vi bor på landet altså, men det får være grenser :P ).

Sommer-kattost, Malva på svensk. Synes denne er utrolig vakker! Blir flere slike i år!Markdekkerrosen "The fairy". med skjønne, små fylte blomster.
Klatrerosen "New Dawn", dufter mildt og nydelig. Her sammen med dufterteblomster..
Den helskjønne toårige minirosen "Mandarin".
Hihi, måtte bare vise frem grønnsakshagen min! Den startet bra, men side-borda ble skjøvet ut av posisjon etterhvert.. Men man lærer av sine feil, og i år blir det pallekarmer til den store gullmedalje! :P

Vi har masse syrin i hagen! Den ene syrinen er skikkelig gammel, med tykke, vridde stammer! Også lukter det himmelsk noen uker i juni.. Elsker syrin, og vil ha enda mer! (Til tross for at vi har både ett kratt med hvit syrin, en eldgammel, svær lyslilla syrin og ett par yngre, mørklilla syriner..)
Gressløk er ganske så dekorativ den og! Smaker godt og ;)Stilkrosen Allotria og hvite fioler, planen er at fiolene skal danne ett teppe langs bakken, mens rosene stikker opp...


Det kom 1 jordbær! =D ....noe sneglene også fant ut.. Jaja, det var jo ihvertfall pent å se på! =P Men markjordbær derimot, de trives virkelig i skyggen under gammel-syrina! Mumset på søte, små bær i flere uker jeg (Hysssj, vil ha dem for meg selv!)

 

Klatrerosen Golden Showers, ble litt puslete.. Får se om jeg får flyttet den i år, så den får litt mer sol.


Ja, det var en liten smakebit av min hage.. Det var mye mer blomster, men dårlig med tid til å fotografere dem =P Jeg gleder meg veldig til vårløkene begynner å titte frem, det får ikke vært lenge til nå! Satte nemlig ganske mange krokus og snøklokker i fjor, i tillegg til tidligblomstrende tulipaner.. Narsissene står allerede på trappa (for de hadde begynt å spire voldsomt nede i min mørke kjeller, og det virket som de trengte mer lys, og pga innendørs plassmangle ble de kastet i noen potter og plassert på trappa.. Det ser ut til å gå bra! Hehe, jeg ønsker meg drivhus/planterom der det ikke er så lett å glemme inn og ut-planter og løker =P)

Nå er det faktisk 20 grader i solveggen! Men det blåser endel, så akkurat nå nyter jeg solen fra kjøkkenet ;-)

Dette skjedde i 2010!

Tomta vi bor på er ca 3,2 mål stor. Den er lang, smal, og bratt i lengderetningen..
1,5 mål er brakkland/eng, nord på tomta, resten er hage, bygninger og vei.
Hagen var utrolig koselig da vi kjøpte den, med gamle, vridde epletrær og masse syrin!

Desverre var den også veldig bratt, og hadde absolutt ingen flate områder der det var mulig å plassere ett lite bord og stoler. Dessuten hadde vånd (en slag jord-rotte) kost seg der i årevis....
Akkurat dem hjalp kattene til med. Vi hadde bare 2 da vi flyttet hit, de var innekatter frem til dette - gjett om de koste seg da de fikk katteluke og masse tumleplass! Og fast-food i tillegg (altså hurtig-pilende-skapninger)!
<- Huset sett fra vest-grensa. Smal tomt!

Resultatet av alle disse årene uten katt var masse hull og søkk overalt der rottene gravde tunneller.
Som sagt - hagen var veldig trivelig, men totalt ubrukelig for annet enn å gå og titte i.
Og i tillegg måtte man snike kjøretøy forbi inngangen til huset, med fare for å tippe ned skråningen til hagen, for å komme til størstedelen av tomta, altså enga..

<- Enga, sett sørfra (fra nordenden av huset.)
Konklusjonen var - vi trenger bredere vei forbi huset, og vi trenger flate platåer i hagen.
Som sagt, så gjort! Vi fikk lånt en graver, via min fantastisk snille pappa, og han og Mats gravde opp og ordnet til hele hage-delen av tomta på en langweekend.
En kollega av Mats kom med traktor og henger, og lass på lass med sprengstein og pukk. En syrin og en skjærsmin ble flyttet lenger ned i hagen.
Omsider ble det lignende en vei, flere meter bredere enn opprinnelig! Og det trengs, for min kjære skal nemlig bygge seg verksted på enga, og da må man ha lastebiler forbi huset ;)

<- Her er veien allerede mye bredere enn før! Broren min er linselus :P Sett nordfra.Da gjenstod bare resten.... Vi raket det som skulle bli ny plen, gjødslet, sådde og vannet i flere uker.. Og etter en drøy måned kunne vi begynne å klippe plenen! Fantastisk!

Resultatet av den bredere veien, var en gedigen, bratt skråning ned til hagen.. Planen min er å gjøre den om til ett svært, frodig bed! Men hjelpes for en lukejobb jeg har laget til meg selv... Heia tettvoksende, teppedannende blomster!
Det kom masse planter på plass i fjor sommer, feriepenger og alt overskudd etter regninger står trygt plantet i jorda! Kunne funnet verre sted å gjøre av dem :P
<- Sett nordfra.


I tillegg begynte Mats på en veranda i fjor. Den er ikke helt ferdig, men det blir den (forhåpentligvis) i år!

<- Plen, bladfall fra trær, og se, skråningen er grønn! :D (Mye av det skyldes nok manglende luke-entusiasme fra min side)
Verandaen synes til høyre for huset, det hvite rekkverket...

I år har jeg svidd av altfor mye penger på staudefrø hos Impecta, men heller kjøpe mye frø enn å kjøpe tilsvarende mengde planter, det blir dyrere :P

Nå vet du litt om hva som skjedde i fjor.. I år er planene store, blant annet å lage en dam, Mats skal bygge verkstedet sitt, mure opp pene kanter til bed, finne flere vakre planter (har visst blitt bitt av samle-basillen og!), lage rosebue, urtehage, ny grønnsakshage (hadde det i fjor og, ble noen poteter og gulrøtter, men fant ut av grønnsakshage på bakkenivå var veldig upraktisk...), sitteplasser under epletrærne, lys i trærne... Ja du skjønner, det blir nok å hengre fingrene i, bare snøen forsvinner! Jeg gleder meg! :D